Infekció védelem

A légzéstámogatás és a váladék rendszeres eltávolítása mellett is nagyon fontos a légúti fertőzések megelőzése. Nagyon fontosak a védőoltások , a kötelező és ajánlott oltásokon kívül az influenza és az RSV elleni oltás, a Synagis / Palivizumab is javasolt. Utóbbit novembertől márciusig adják (öt oltás, havonta egyszer). Magyarországon jelenleg a koraszülöttek és bizonyos szívbetegségben szenvedő csecsemők kapják, de jelenleg már az SMA is szerepel a javaslatban. RSV oltóközpontokban adják be, egyedi méltányossággal lehet kérvényezni.

RSV védőoltás egyedi méltányosság alapján való megigénylésének menete:
• Nyár folyamán el kell indítani a kérelmet, mert hosszú az átfutási ideje.
• OGYEI-tól kell kérvényezni a szakmai irányelvre hivatkozva, amikor ez az engedély megérkezik, akkor a az OGYEI engedélyt csatolva a NEAK-hoz kell benyújtani az egyedi méltányossági kérelmet.

• Mindebben csak olyan orvos tud segíteni, aki RSV oltóközpontban dolgozik.

A környezet, látogatók figyelmét fel kell hívni a gyermek fokozott érzékenységére! Az ajtón belépve el lehet helyezni kézfertőtlenítőt. Légúti fertőzésben szenvedő, lázas állapotban lévő látogatót soha ne fogadjunk! SMA 1-es gyermekkel szintén kerülendő a tömeg, a tömegközlekedés, a légi közlekedés, az iskolák, óvodák, nagyszabású rokoni összejövetelek, stb.. Fontos, hogy mindig legyen otthon tartalék antibiotikumunk! Szintén fontos, hogy legyen egy írásos dokumentum (szakorvos által készítve), mely támpontot ad az SMA-s beteget sürgősségi esetben ellátó orvos számára a beteg kezelését illetően.

Kérdésed van? Elérhetőségeink